Connect with us

Uncategorized

“Ini hobi aku, main burung! tak boleh ke?? – isteri jangan Marah bila hobi suami main burung, ini sebabnya…

Published

on

Gambar Sekadar Hiasan. Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Ada tak sesiapa nak suami aku ni? Aku nak lelong murah murah jer. Gaduh dengan suami hari ni. Puncanya agak remeh namun aku tak tahu kenapa kemaarahan aku bagaikan naga yang siap sedia menghamburkan api dan memb4kar apa sahaja di depanku. Alkisahnya begini. Pagi ini aku bagitahu suami, aku terasa nak makan roti canai di warung berhampiran rumah ibuku.

Jarak rumah aku dan ibuku tak jauh. Hanya 7 minit sahaja perjalanan naik motor .Disebabkan motor ada satu sahaja, dan itu sahajalah pengangkutan yang kami ada, aku mintak tolong suamiku hantar aku ke rumah mak. Dan bagi motor kat dia sebab dia nak pergi mengajar burung pulak selepas tu.

Jangan tanya aku bagaimana caranya ajar burung, aku tak tahu. Samada ajar ABC atau alif ba ta, itu aku tak tahu. Dan yaa ternyata itu satu keputusan yang silap

Aku ke sana (rumah ibuku) dengan dua orang anak dan dua beg berisi baju kotor. Nak pergi dobi rasa sayang duit pulak. Jadi pergi basuh baju umah mak aku.

Kenapa tak basuh baju rumah sendiri? Tak ada mesin basuh ker? Ada, mesin basuh ada cuma airnya tak ada. Kami pakai telaga atau perigi dan musim kemarau ni air tak banyak. Nak buat mandi boleh. Tapi nak basuh baju tak cukup.

Dah sampai rumah mak dalam pkul 8 pagi, pergi order roti canai, nasi berlauk. Balik rumah makan roti canai, basuh baju dua round. Lepas tu basuh pinggan dan kemas rumah sikit sikit. Si dia belum datang ambik aku.

Aku bebel kat mak kata suami aku ni lambat pulak datang ambik. Mak aku balas kat aku.. tak janji ker pkul berapa nak mintak dia datang ambik? Aku cakap tak. Tunggu punya tunggu pkul 6 baru datang ambik. Hanginnya aku la wei..

Hari ni ada buat makan makan kat rumah adik dia. Aku tak tau kenduri kesyukuran ke solat hajat ker rumah terbuka ka. Tak pergi. Tepon tak angkat angkat. Bertalu talu aku tepon. Saakitnya hati wei. Macam mana nak pergi umah adik dia tu kan.

Dia datang dah pkul 6 Iebih. Pulak tu dia puasa. Balik bebel bebel aku tak masak untuk dia yang tak ada lauk nak buka puasa. Jadinya aku ni bibik dia untuk masakkan makanan untuk dia jelah?

Kami gaduh besar. Aku memang saakit hati jadi aku menjawab. Dia tak ada minta maaf langsung

Aku dahla banyak kerja nak buat. Nak setelkan tanam pokok bunga. Nak cabut rumput. Nak setelkan basuh baju dan kemas rumah. Nak jemur baju. Nak pergi rumah makcik bincang pasal nak buka kedai roti. Semua plan tak jadi sebab dia

Rumah aku tak ada air sebab kami pakai air perigi atau telaga yang tak cukup dalam. Dah janji nak panggil orang boring air tapi takleh setel.

Duit makin kurang. Rumput panjang. Nak panggil orang mesin rumput katanya baik racun baru lambat sikit tumbuh semula. Nak beli rcun, nak beli pam racun kos RM100 lebih tak ada duit. Katanya nak panggil orang rcun. Tapi takleh setel jugak.

Rumah dah macam rumah hantu. Dah macam rumah tinggal. Rumput panjang boleh simpan gajah. Rumah sempit. Duit tak ada. Kereta baru jer jual. Sebab apa? Takda duit nak baiki kereta. Sebab tak kerja.

Duit jual kereta katanya nak buat modal pergi kerja kat KL. Pergi seminggu dah balik. Kerja tak dapat. Duit habis. Main burung memang juara. Habis duit, habis masa tak apa. Tak cukup duit m4ki bini

Tahun 2017 aku d3pr3ssion. Mood swing teruk sangat. Masa tu dia dapat projek agak besar. Bolehlah bagi aku RM200 seminggu. Bagi 200 mintak balik 100 apalah ertinya kan.

Duit tu aku buat beli pokok bunga nak tanam konon nak buat meniaga kecil kecilan untuk tambah pendapatan. Dim4ki hamunnya aku katanya boros pandai perabis duit laki saja.

Aku akui aku agak boros. Tapi setakat makan KFC 2 kali setahun, makan chicken rice shop sekali dalam masa 7 tahun, beli pizza dominos dan pizza hut masa promosi yang RM5 satu pan kecik makan sorang pun tak cukup tu, dikatanya aku membazir.

Sedangkan aku masa tu mengandung, teringinnyaaaaaaaaaaa Allah saja yang tahu.

Baju cuma beli time raya. Baju dia, seluar dia, kasut dia 2 3 ratus sehelai atau sepasang takpa. Baju anak anak habis dekat seribu takpa. Baju aku bawah RM100. Tu pun masih lagi aku yang boros.

Pakaian dalam pakai dah lunyai, pakai 5 6 tahun pun tak ganti. Lipstik harga RM10 sebatang 3 tahun tak habis pakai. Pencuci muka, fondesen segala memang tak sempat nak beli. Nak keluar berjimba dengan kawan kawan jauh sekali.

Kalau aku keluar ke bandar lebih sejam dih4munnya aku dah mengalahkan rimau seminggu tak makan. Apalah dayaku. Aku tak suka jadi surirumah. Aku tak suka jadi misk1n. Aku tak suka diriku dan hidupku diperkotak katikkan sesuka hati.

Kami ni, time PKP ada duit RM1000 boleh makan 3 bulan. Kalau time bukan PKP RM1000 makan dua bulan. Kadang sebulan belanja tak sampai 300. Sebab apa? Sebab tak ada duit. Tak kerja.

Aku kalau boleh trade in laki aku ni memang aku nak. Trade in dengan laki yang lagi hensem, kaya, baik, romantik, penyayang.

Tu pun nasib baik anak ada dua orang jer. Kalau anak 10 orang rasanya kena panggil ustaz Ebit Liew mai tolong.

Aku dah bosan hidup misk1n. Laki aku hepi beseday tak pernah wish. Enibeseri pun tak pernah wish. Entah ingat entah tidak. Nak dapat kek secret recipe sekeping memang takla. Hadiah memang nehi nehi. Nak dapat emas seurat atau cincin sebentuk pun hampir mustahil

Dulu dia agak jahil, kaki lepak kedai kopi, berembun sampai pkul 2, 3 pagi baru balik. Masuk hutan banat mana entah memikat burung. Memancing.

Sekarang dah agak alimmm. Berkawan dengan kaki masjid. Asyik astaghfirullah ajer kat mulut. Asyik balasan isteri derh4ka ajer kat mulut. Sudah jadi malaikat. Tapi nak beli pampers anak mintak duit dengan bini. Kalau bini tak bagi memang kena m4ki. So sapa sapa nak laki aku ni kira timbang kilo boleh bisik bisik yer.

– Senah (Bukan nama sebenar)

Ramai terkesan dgn perkongsian ini. Apa reaksi warganet

Fadilah Johari – Takut campak perigi buta pun men4ngis j1n dalam perigi suh amik laki ko ni. Hala hala. Kalau mampu pergi jauh, tinggalkan. Cerrai.. Bina hidup sendiri. Usaha sendiri. Insyaallah mampu bahgia tanpa dia.

Kamal – Gaya penulisan akak ni nampak sangat akak ni tertekan. Semoga kakak kakak aku dan kawan prempuan yang aku kenal di jauhkan dari lelaki macam tu. Dan semoga abang aku bukn jenis macam ni. Semoga penulis ni sentiasa yakin ALLAH sentiasa ada.

Annisa Mahbubah – Kalau suami suami yang takde fungsi ni boleh dilelong, trade in, rasa rasa ramai dah kena lelong. Tapi itu memang mustahil. Kita tak boleh ubah orang lain dik. Tapi kita boleh ubah diri kita. Makanya pikir pikirkan lah.

Zayati Mokhtar Bazin – Ko ni baik dan penyabar sangat Senah. Ko tulis ni sebab ko saja nak luah sambil hiburkan hati je kan. Serius ko ora yg baik. Kalau tak, dah lama ko blah.

Aku tak nak cakap banyak dan sebenarnya ko hanya layak untuk dikatakan, TAHNIAH Senah Sebab ko insan pilihan. Kena kat aku, kompem lari sebelum beranak pertama lagi. Haha

Semoga ko terus bertahan sementara Allah gantikan ko dengan suami yang insaf. Tu je yang ko nak sebenarnya kan? Aku tahu sangat ko ni. Memang dasar orang baik.

Ann Abdul Wahabb– Hahahaha laki ko macam tu bagi free pun orang taknak dik. Baik ko humb4n jer dalam perigi cetek ko tu. Pastu ko pergi carik kerja, buat bisnes ke. Untung untung dapat la buat modal balik kawin pucuk muda.

Tapi kalau aku memang tak lah aku nak berlaki lagi. Cukup la dah ada anak. Hidup pun bahagia. Tak perlu nak susahkan diri nak basuh layan ber4k laki.

Semoga dipermudahkan hidup kau dik. Daripada kumpul d0sa asik kena tarbiyah laki yang rasa dia ahli syurga, baik ko fikir kan jalan nak isi perut ko anak beranak.

Nurul Ain – Teringat ada seorang hamba Allah ni promote husband dia nak cari madu. Last last baru tahu husband dia mistreated dia. If you know you know your husband jenis camtu, patutnya you should not put him up for sale in the first place.

“Tak sempurna iman seseorang daripada kamu jika tidak sukakan kebaikan yang sama untuk saudara kamu.”In this c4se, you nak share “keburvkan yang sama dengan saudara kamu.”

Norhidayah Yusof – Mar4h betul, kesian dia. Kak Senah u can do it. Tarik nafas panjang panjang jom kita sama sama cari duit. Tak payah harapkan duit dia. Salah satu masalah besar dalam rumahtangga adalah kewangan.

Kalau tak diuji dengan suami, diuji dengan anak. Kalau tak diuji dengan anak, diuji dengan duit. Kalau bukan duit, mertua. Kalau bukan mertua, adik beradik. Kalau bukan adik beradik, bos dan kerja. Begitulah kak, dunia bukan tujuan, hanya persinggahan.

Izzatie Zatie – Kata penat jadi suri rumah, rumah dekat dengan mak kan. Suruh mak jagakan anak (bayarlah upah). Kenapa tak pergi kerja. Udoh2 pun ada lah duit belanja sikit..

Main fb boleh karang ayat, ayat copywriting mesti boleh. Kenapa tak online bussiness dropship ke?

Yaa sepatutnya suami bagi duit, tapi kalau kau tak gerak, kebvIur saakit hati, tak guna jugak.Nak lelong suami kau pun confirm tak laku. Haha. Hanya sekadar pendapat.

sumber: https://iiumc.com/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Jawatan Kerajaan Kerajaan Sabah Buka Ratusan Pengambilan Terkini Mei & Jun 2022 ~ Tarikh Tutup 13 Mei 2022

Published

on

 

Jabatan Kerajaan Negeri Sabah menawarkan jawatan kosong kepada rakyat Malaysia yang berkelayakan. Khas kepada anda yang sedang mencari pekerjaan dan berminat untuk menjawat jawatan kosong terkini

 

Buat makluman, pengambilan jawatan kosong ini telah dibuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang berminat dengan jawatan kosong yang kami iklankan. Sila pastikan anda membaca maklumat jawatan, syarat serta kelayakan yang dikehendaki dengan teliti sebelum mengemukakan sebarang permohonan bagi jawatan kosong ini.

 

Permohonan Jawatan

 

1.      PEMBANTU PEGAWAI LATIHAN GRED E19

2.      PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q41

3.      PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN GRED G29

4.      PEMBANTU PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S19

5.      PENOLONG PEMELIHARA HUTAN GRED G29

6.      PEMBANTU OPERASI GRED N11

7.      PEMANDU KENDERAAN GRED H11

8.      PEMBANTU AWAM GRED H11

9.      PEGAWAI VETERINAR GRED GV41

10.   ARKITEK GRED J41

11.   PEMBANTU LAUT GRED A19

12.   RENJER HUTAN GRED G19

13.   PEMBANTU KEMAHIRAN (MEKANIK) GRED H19

14.   PENGAWAS HUTAN GRED G11

15.   PEMANDU KENDERAAN GRED H11

16.   JURUTERA (MEKANIKAL) GRED J41

17.   JURUTERA (AWAM) GRED J41

18.   JURUTERA (KIMIA) GRED J41

19.   RENJER HUTAN GRED G19

  1. PEMBANTU KEMAHIRAN GRED H19

 

Majikan: Pelbagai Jabatan

Lokasi: Sabah

Tempoh Permohonan: 13 Mei 2022

 

Untuk memohon, boleh rujuk pada pautan berikut:

 

·        Untuk makluman anda, permohonan jawatan kosong ini adalah merupakan kekosongan terkini di Jabatan Kerajaan Negeri Sabah.

·        Pemohon haruslah mengisi maklumat yang lengkap merangkumi maklumat peribadi diri serta memastikan untuk turut memuat naik resume pemohon yang terkini serta dokumen sokongan berkaitan.

·        Sila kemukakan permohonan anda melalui portal atas talian seperti yang diberikan pada point kelima.

·        Hanya calon yang berkelayakan sahaja akan dipanggil untuk sesi temuduga dan permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan dalam tempoh tiga (3) bulan adalah dianggap tidak berjaya

·        Untuk maklumat lanjut & syarat-syarat kelayakan jawatan ini, sila klik pada pautan berikut: KLIK SINI

 

Keperluan & Kelayakan Pemohon

 

Sekiranya anda merupakan calon yang memiliki kelayakan dengan kelulusan Ijazah, Diploma, Sijil Persekolahan (PMR, SPM, STPM, “A” Level, Pra-Universiti) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa bagi mengisi kekosongan jawatan yang dinyatakan di atas. (Sila rujuk syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu).

 

Ciri-Ciri Pemohon

 

·        Kemas

·        Berpengetahuan am

·        Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

 

Manfaat Pekerjaan

 

·        Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik

·        Cuti Tahunan

·        Cuti Sakit dan lain-lain (rujuk iklan permohonan kerja kosong di bawah)

 

Bagaimanakah Cara Memohon?

 

·        Permohonan kerja kosong Tentera Laut Diraja Malaysia terbaru di atas boleh dilakukan secara online/ atas talian. Sila ikuti arahan seperti di bawah.

·        Klik pada pautan “KLIK SINI” di atas, kemudian rujuk pada maklumat permohonan, syarat serta tarikh tutup permohonan jawatan tersebut.

·        Bagi permohonan kali pertama, pemohon hendaklah mendaftar terlebih dahulu (sekiranya diperlukan) sebelum melakukan pengisian maklumat yang diperlukan oleh sistem.

·        Pemohon disarankan bagi mengemaskini maklumat-maklumat terkini yang diperlukan di dalam sistem ini. Calon yang disenarai pendek akan dipanggil temuduga. Semoga berjaya!

Continue Reading

Uncategorized

ePemula: E-tunai RM150, Boleh Daftar Mulai Esok

Published

on

 

Kuala Lumpur: Golongan belia berusia 18 hingga 20 tahun dan pelajar sepenuh masa di institut pengajian tinggi (IPT) tempatan yang layak, boleh mendaftar untuk menerima RM150 dalam bentuk kredit e-tunai di bawah program ePemula, mulai esok.

 

Kementerian Kewangan (MOF) dalam kenyataan, hari ini, memaklumkan kredit e-tunai itu adalah melalui satu daripada empat penyedia perkhidmatan iaitu BigPay, GrabPay, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet.

 

 

“Selain RM150 dalam bentuk kredit e-tunai daripada kerajaan, penyedia perkhidmatan e-tunai iaitu BigPay, GrabPay, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet juga akan memberi insentif tambahan dalam bentuk cashback, baucar, mata terkumpul atau coins sepanjang tempoh program ini,” katanya.

 

Menurut kenyataan itu, tempoh pendaftaran dan tuntutan ePemula akan bermula esok hingga 1 Jun ini, manakala kredit ePemula serta manfaat padanan daripada penyedia perkhidmatan e-tunai itu boleh dibelanjakan sehingga 10 Jun 2022.

 

Menurut MOF, ePemula akan dilancarkan secara rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 15 April.

 

Program ePemula terbuka kepada warganegara Malaysia yang mencapai umur 18 ke 20 tahun pada 2022 (lahir pada 2002 hingga 2004) atau pelajar sepenuh masa di peringkat diploma atau Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 4 (SKM4) dan ke atas di IPT tempatan yang berdaftar, selain data belia akan disemak silang dengan IPT tempatan berdaftar dan pangkalan data kerajaan yang berkenaan.

 

Menurut MOF, kerajaan memperuntukkan RM300 juta bagi e-tunai bernilai RM150 di bawah program ePemula untuk belia 18 hingga 20 tahun dan pelajar sepenuh masa di IPT tempatan yang layak menerusi Belanjawan 2022.

 

Untuk maklumat lanjut mengenai ePemula serta inisiatif lain yang memanfaatkan golongan belia boleh layari https://budget.mof.gov.my/manfaat/faq/epemula.html manakala bagi pelbagai manfaat lain khusus untuk belia, layari https://budget.mof.gov.my/manfaat/rakyat-kewangan.html

– Bernama

Continue Reading

Uncategorized

Dijemput melancong ke serata dunia miliki rambut unik

Published

on

RAMBUT BENTUK HELMET

GEORGE TOWN : Seorang penjual barangan lusuh, R.Rajah, 70, mampu menjeIajah ke seluruh dunia antaranya Amerika Syarikat, Jepun, Korea, ItaIi, Jerman, China, Arab Saudi berikutan rambutnya yang berbentuk topi keledar.

“Saya dijemput oIeh seorang pelancong asing untuk menjelajah ke seluruh dunia pada tahun 1992”, kata Rajah.

Menurutnya ada dikalangan penduduk tempatan di negara berkenaan menarik rambutnya bagi memastikan rambut beliau adalah asli.

Rajah yang menjual barangan Iusuh di pasar karat Lorong Kulit, sejak 40 tahun laIu menyimpan rambut berkenaan sejak berusia 18 tahun.

Beliau meluangkan masa seIama tiga jam untuk menguruskan rambutnya setiap hari dan tidak menggunakan sikat untuk menyikat rambut tetapi menggunakan tangan untuk menguruskan rambutnya yang keIihatan seperti topi keIedar.

Kredit : BERNAMA

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.