Nanas adalah superfood – amalkan memakan setiap hari

Persediaan untuk makan malam – Nenas. Balik rumah tengok CikPuan isteri sudah beli nenas. Macam tahu tahu sahaja.
.
Nenas adalah superfood. Penting untuk hanpir keseluruhan tubuh. Kalau mampu ambillah setiap hari.
.
Nanas sarat dengan vitamin C. Vitamin penting untuk hapuskan len*dir, kahak dan legakan si*nus. Ini berdasarkan kajian di University of Maryland Medical Centre.
.
Vitamin yang cantikkan kulit.
.
Yang menarik tentang nanas ialah ia ada br0melain. Nutrisi yang hilangkan kera*dangan, kecilkan tu*mor serta redakan 0steoarthritis.
.
Bromelain juga disebut antara bahan turunkan berat badan.
.
Menurut Experimental Neur0logy Bromelain boleh menghalang berlakunya alzhei*mer. Kalau kita mahu elak dari jadi pelupa, berjinak jinaklah dengan nenas.

Antara nutrisi lain ialah manganese. Penting untuk 0tak. Manganese bekalkan tenaga pada sel otak. Bertindak seperti power bank.
.
Seperkara yang saya suka tentang nanas ialah jumlah besar thiamin di dalamnya. Tugasnya tukarkan karb0, lemak dan protein kepada energi untuk tubuh. Ia juga disebut sebagai vitamin anti stre*ss.
.
Petang petang balik kerja apa kata ambil sepotong nenas. Lepas makan baharulah pandu pulang. Pasti mood lebih baik.
.
Saya suka ambil terus. Sekali dengan empulurnya. Banyak mineral dan nutrisi di situ.
.
Apa kata cuba hari ini? Boleh boleh?
.
.
P/S : Saya suka berkongsi ilmu ilmu tentang 0TAK & kesihatan di telegram saya. Klik link ni kalau nak join t.me/neuroversiti

Kredit: Doktor Rizal abu bakar

About admin 905 Articles
to update

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*